Biografie:
Karst-Janneke Rogaar (1975)
Ik ben opgegroeid in Wageningen. Na het behalen van mijn Fine Art Foundation diploma aan Blake College in Londen, studeerde ik Voorheen Audiovisueel aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds 2000 heb ik mijn eigen studio en illustreer ik kinderboeken, (jeugd)romans en (vak)bladen. Naast illustraties maakt ik ook boekomslagen, promotiemateriaal voor film en theater en schrijft ik sinds kort mijn eigen kinderboeken.
Ik werk regelmatig samen met Simon van der Geest, onder andere zijn boeken Spinder, het kinderboekenweek geschenk Perongelukt! en Het werkstuk en hoe ik verdween in de jungle heb ik geïllustreerd. Mijn nieuwste werk de boeken Keizer Ei en Au!, met daarin alle korte-ei- en au-woorden verzameld in één verhaal, heb ik bedacht, getekend, geschreven én vormgegeven.
In 2007 won ik met Frank Groothof, de Kinderboekenwinkelprijs voor het operaboek Gilgamesch; Spinder ontving de Deutsche Jugendliteraturpreis, een Gouden Griffel en de Jan Wolkers Prijs, in 2019 ontving ik een Zilveren Penseel voor de tekeningen in het boek Vriendschap is Alles en in 2021 kreeg Keizer Ei twee Vlag en Wimpels, één van de penseelenjury en één van de griffeljury.
Opdrachtgevers
Uitgeverij Querido, Uitgeverij Kluitman, CPNB, agentschap Vandejong, agentschap van Lennep, Ministerie van VWS, Anne Frank Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, NRC Lux, AMC, UvA, MS Researche, Stichting Lezen, Overamstel Uitgevers, BlossomBooks, Mercis (nijntje), Moniker, Pupkin Film, Lemming Film, VPRO, Theater Artemis, Oorkaan, Amsterdam Baroque Orchestra, Muziekinstrumentenfonds, Probiblio e.a.
Samenwerkingen
Simon van der Geest, Stine Jensen, Margien Rogaar, Dagmar Slagmolen, Ton Koopman, Frank Groothof, Rik Elstgeest, Wiebe Gotink, Jesse Batelaan, Evelien de Vlieger, Lysette van Geel, e.a.
Werkwijze
Ik benader een illustratie als een bouwwerk van verhalende elementen. Voor ieder project kies ik opnieuw mijn bouwstenen uit; techniek, kleurgebruik, lijnvoering, vlakverdeling, etc. Dit resulteert in een portfolio met een verscheidenheid aan beelden.
Mijn tekeningen ondersteunen de tekst en vertellen daarnaast ook altijd een eigen verhaal. Ze zijn zorgvuldig gemaakt, maar nooit onnodig gepolijst. Het zijn tekeningen waarin je het maken en het plezier van het maken terug ziet. Veel mensen vinden mijn tekeningen humoristisch, anderen vinden ze ontroerend of in een slimme dialoog met het verhaal. Ik hoop mijn publiek heel dichtbij te naderen.
Ik ben bereikbaar via telefoon en e-mail.
Prijzen en nominaties:
2021 Vlag en Wimpel Penselenjury - Keizer Ei
2021  Vlag en Wimpel Griffeljury - Keizer Ei
2019  Zilveren Penseel - Vriendschap is Alles
2016  Gekko Kindermedia Award - app Kinderboekenweek geschenk Perongelukt! 
2013  Jan Wolkers Prijs, Jugend Literaturpreise, Selexyz jeugdboek van het jaar, Gouden griffel (voor Simon van der Geest) - Spinder
2007  Kinderboekenwinkelprijs - Gilgamesj

Back to Top